Omplacering Kira

Ord från Kira's ägare:
 

Med mycket tungt hjärta har jag kommit fram till beslutet att det enda möjliga är att Kira får ett nytt hem. Det har ingenting med henne att göra utan beror endast på (rejält) förändrade familjeförhållanden.  

Kira fyller 3 år i december. Hon är en ridgelös kastrerad tik och friröntgad på höfter och armbågar.
Hon är en toppenhund. Fortfarande valpig och stark men följsam, vänlig och duktig. Leker fint med andra hundar och jag litar på henne till 100 procent när det kommer till barn.  
Hon har gått flertalet kurser; valpkurs, lydnadskurser och nosework. Hon är matglad och lätt att motivera med gott godis.
Jag cyklar med henne och det har funkat fint. Det kan vara lite stökigt precis när man sätter i gång (hon blir busig och hoppig) men sen kommer hon in i det och då springer hon fint vid sidan av cykeln. Vi har joggat en hel del också.  

Hon är i grunden en positiv och glad hund som är med på det mesta. Hon är väl socialiserad och har åkt spårvagn och buss, bil och båt sedan hon var valp. Hon har varit med i stallet en gång i veckan sedan hon var valp och hon har hälsat på får och getter och kor. Katter är kul att jaga men grannkatten har hon stor respekt för. Hon har blivit riven en gång så hon vet att hålla sig på avstånd från den katten.  
Hon är dock både försiktig (ibland ängslig) och ”på” och hon behöver en familj som kan möta henne i båda dessa sidor genom tydlighet och broms men också stöd. Med ”på” menar jag att hon gärna vill hälsa på alla hundar som går förbi. Vi har dock övat mycket på följsamhet och har man gott godis så är hon jätteduktig på att hålla fokus även vid störningar så som förbipasserande hundar och annat kul. Hon hade en period då hon kunde skälla på hundar som gick förbi men det är mycket sällan det händer numera. Hon är ibland mörkrädd på sena kvällar och kan då skälla på människor (speciellt män) som kommer gående. Hon gör dock sällan det med mig.   Hon är ofta försiktig vid hundmöten inledningsvis. Lägger sig ner och ibland lite svans mellan benen. Sen far hon ut och vill leka, hoppa och springa och kan leka ganska tufft.  

Hon är van vid oljud: vägarbeten, borrningar, kyrkklockor och högljudda barn klarar hon galant. Hon har inte visat något tecken på att vara rädd för fyrverkerier, förra året låg hon lugnt vid 12-slaget och kollade raketer med oss.  
Hon är inte så förtjust i att bli lämnad ensam men hemma är det inga problem längre. Hon kan absolut vara själv i 3-4 timmar. Detta är dock något man som ny ägare sannolikt måste öva på i ett nytt hem. Hemma funkar det bra genom att jag har avskilt köket (med kompostgaller) där hon har en bädd som hon är trygg i.  
Hon ogillar rullskidor och stavgångare, det ser för konstigt ut. Då kan hon skälla. Jag upplever dock att hon är lätt att avleda.
Hon är inte förtjust i att duscha men accepterar det motvilligt. Kloklippning går bra, hon är inte jätteförtjust men accepterar det (tittar bort och ser lite lätt kränkt ut).

Hon hade problem med magen när hon var unghund, första året, det yttrade sig genom diarré. Det var länge sedan hon hade besvär av detta nu. Hon var dålig en eftermiddag för någon månad sedan men dessförinnan så var det cirka ett år sedan. Hon äter gärna äckliga saker på marken (tyvärr) så man får väl räkna med att det blir reaktion någon gång ibland. Jag hade henne på specialfoder under en tid och har fortfarande en ”back-up” säck hemma men hon äter vanlig mat sedan länge. Och olika sorters godis och ben etc.  

Jag hade henne mycket lös när hon var yngre men efter att hon sprang efter ett rådjur vid ett tillfälle och en hare vid ett annat har jag blivit mycket mer försiktig. Jag har henne lös ibland när vi är på landet och det funkar fint men i stan är det bäst att ha koppel.
Hon har en hundvakt som hon älskar och när de är på landet så är hon lös hela tiden och det funkar fint.
Hon har varit hos flera olika hundvakter och det har aldrig varit några problem. Hundvakterna blir alltid mycket förtjusta och Kira likaså. Jag upplever henne inte som en enmanshund utan tvärtom – öppen och social.
I trädgård kan hon vakta och låta hotfull men kommer någon och hälsar på så välkomnas de glatt!  
Hon är gosig och vill ligga nära - men bara när hon bestämmer det själv.  
Jag har på grund av omständigheterna under en tid haft ”delad vårdnad” om Kira. Hundvakten hon varit hos är väldigt förtjust i Kira och är gärna med och passar henne mycket.
Ett möjligt upplägg om hon hittar ett nytt hem nära Göteborg är att hundvakten Anna fortfarande är delaktig genom att ha Kira en del av tiden. Jag och familjen vill också mycket gärna passa henne ibland.
Det viktigaste är dock förstås att det blir ett bra och stabilt hem för Kira så detta är endast önskemål från min sida. Sen vet jag att det är guld värt med pålitliga hundvakter så kanske kan det bli en win-win.  
Jag vill att hennes nya familj ska ha hundvana, gärna av ridgebacks och av hundar som är lite mer komplexa (”på”, pigg och positiv men också med inslag av ängslighet och viss envishet).
Jag kommer att vara mycket noga med var hon hamnar. Det måste finnas kärlek, tid och ekonomi för denna vovve.
En bonus är om du/ni bor nära Göteborg men det är inget krav.

Första kontakt med matte Elin via mail till: Elin_s10@hotmail.com